= Başlamadan: Her şeyin başı sağlık. Mümkün olabildiğince içeride kalın ve kendinizi koruyun. =

Koronavirüsün perakende sektörüne etkisi

Statista, Mart 2020 itibariyle koronavirüsün (COVID-19) ABD’de tüketici harcamalarına etkilerini ortaya koydu.
Araştırma dönemi: 16 – 17 Mart 2020
1,042 katılımcı

Araştırmaya göre, beklenen şekilde tüketicilerin harcamalarını taze meyve – sebze, gıda harici bebek ürünleri, evde eğlence ürünleri yönüne kaydıracakları tahmin ediliyor. Katılımcılar diğer pek çok kategoride haramalarını azaltacaklarını belirtirken, ev dışı eğlence ve moda sektörleri harcamaların en çok azalacağı sektörler olarak tahmin ediliyor.

impact of coronavirus on retail

Kaynak: https://www.statista.com/statistics/1105623/coronavirus-expected-changes-to-consumer-spending-by-product-category-us/

Stackline ABD’de e-ticaret satışlarını inceledi ve Mart ayında en iyi ve en kötü 100 kategoriyi belirledi.

Bu belirsiz zamanlarda tüketicilerin alışveriş seçimleri evde geçirilen zamana uygun olarak tercih edilen ürünlerden oluştu.

Ürünleri görmek için aşağıdaki fotoğrafa tıklayabilirsiniz.

Kaynak: https://www.stackline.com/news/top-100-gaining-top-100-declining-e-commerce-categories-march-2020

Koronavirüs sürecinin web siteleri ziyaretçi sayısına etkisi

Neil Patel bu konuda takip ettikleri pek çok sektördeki web sitelerinde önemli trafik azalışları raporladı. Belirtmiş olduğu rakamlara göre medya, finans, gıda ve sağlık web siteleri bu dönemde daha fazla ziyaretçi alırken, seyahat sitelerinin önemli kayıp yaşadığı gözüküyor.

Kaynak : https://neilpatel.com/blog/coronavirus/

Alexa web sitesi de koronavirüsün web siteleri trafiğine etkisini incelemek için iyi bir kaynaktır.

Aşağıdaki grafikte migros.com.tr web sitesinin Mart – Nisan 2020 döneminde Alexa Derecesini (site trafiğini) görüyorsunuz. Bu dönemde önemli bir ilgi yaşandığı açık olarak gözüküyor.
(Kaynak: https://www.alexa.com/siteinfo/migros.com.tr )

Kasım 2020 itibariyle yatay bir ilgi gözlenen migros sitesinin yine de Nisan ayına göre daha iyi durumda bulunduğu gözüküyor.

Diğer taraftan Mart – Nisan 2020 döneminde örneğin morhipo.com.tr gibi moda bazlı bir web sitesi incelendiğinde, koronavirüs sürecinde Alexa Derecesinde kayıp yaşandığı net olarak gözüküyor.
(Kaynak: https://www.alexa.com/siteinfo/morhipo.com )
Bu bulgular yukarıda bahsettiğim araştırmalar ile de tutarlı gözüküyor.

Ekim 2020 itibariyle ilgi kaybı devam eden sitenin, yılsonu indirim ve kampanya sürecinin başlaması ile birlikte yeniden ilgi kazanmaya başladığı gözüküyor. Yine de Nisan ayına göre ilgi kaybı gözleniyor.

Similarweb sitesi de web sitelerinin ziyaretçi sayılarındaki trendleri takip etmek için iyi bir kaynaktır. https://www.similarweb.com/ sayfasından takip edebilirsiniz.

Migros için rakamlar incelendiğinde Mayıs ayında kazanılan ivmenin korunduğu gözüküyor.

Koronavirüs süreci satış ve dönüşümleri nasıl etkiledi?

Neil Patel, web sitesi dönüşümleri konusunda gıda, sağlık, ilaç ve medya sektörlerinde artış yaşandığını söylüyor. Diğer sektörlerde ise dönüşüm rakamları azalmış durumda.

Kaynak: https://neilpatel.com/blog/coronavirus/

Statista koronavirüsün etkileri konusunda Mart 2020 tarihinde 304 ABD’li perakende şirketi ile bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmanın sonuçlarına göre şirketlerin sadece %8’i e-ticaret satışlarının önemli şekilde artmasını beklediklerini söylediler.

Bu rakamlar doğal olarak e-ticaretin farklı alt segmentlerine göre farklılık gösterecektir.

Kaynak: https://www.statista.com/statistics/1104197/us-coronavirus-e-retail-impact-estimate/

Amazon 2020 3. Çeyrek Karını 3’e Katladı!

Global olarak Amazon sitesi e-ticaretteki gelişmelerden olumlu etkileniyor. 2019 3.çeyrek net geliri 2,1 milyar dolar olan Amazon 2020 yılı 3. çeyrekte bu rakamı 6,3 milyar dolara yükseltti.

Bu rakam 30 Eylül 2020 itibariyle sona eren 3 aylık dönemi simgelediği için Prime Day satışlarını da kapsamıyor.

Digital Commerce 360 sitesi geçen sene7,16 milyar dolar olan Prime Day satışlarının bu sene 10,40 milyar dolara yükseleceğini öngörüyor.

Kaynak: https://www.digitalcommerce360.com/article/amazon-prime-day-sales/

Koronavirüs Döneminde Dijital Pazarlama

Koronavirüs haberleri tüketicilerin bakış açısını önemli şekilde değiştiriyor.

* Öncelikler değişiyor, evde rahat etmek, ev kullanımı, sağlık perspektifi ve ev hobileri gibi konular öne çıkıyor.

* Gelirlerini kaybeden tüketiciler olduğuu için fiyat konusu öne çıkıyor. Gelirini kaybetmeyenler bile diğer kişileri görerek fiyat odaklı davranabiliyor.

* Tüketiciler e-ticareti tercih ediyor ama markalar da son dönemde bu alana ağırlık verdiği için rekabet artıyor.

* Tüketiciler her gün yüzlerce mesaj ile karşılaşıyor. Koronavirüs konusundaki haberler insanların dikkatini eskisinden daha dağınık hale getirdi. İnsanlar pazarlama mesajlarına çok daha az dikkat ediyor.

Bu nedenle,

* Ürün ve hizmetleri gözden geçirip, öne çıkarılacak ürünleri belirlemek önem taşıyor.

* Rekabetçi fiyatlama avantaj sağlayabiliyor (Eğer ürünlerine yönelik rekabet yoksa ve yüksek talep varsa fiyatları karının en yüksek olduğu noktada tutabilirsin).

* Artan online rekabet sonuçları etkilediği için dönüşüm perspektifine önem vermek gerekiyor.

* Gruplara ayrılmış kitleler ile odaklı iletişim sağlanması önemli oluyor. Geniş kitlelere verilecek genel mesajların etkinliği düşük oluyor. Böl ve Fethet Yöntemi hakkında daha detaylı bilgiyi bu bağlantı ile ulaşacağınız sayfada bulabilirsiniz.

Koronavirüs Döneminde SEO

SEO projeleri genellikle 3 ila12 ay arasında sonuç verdiği için, koronavirüs döneminde SEO çalışmalarını durdurmanın bir gereği yoktur.

Eğer bazı ürünlerin evde kullanım ya da sağlık açısından farklı özellikleri varsa, bu ürünler için ayrı kategoriler yaratmak uygun olabilir. Benzer bir bakış açısı ile içerik olarak belli konuların ön plana çıkarılacağı özel açılış sayfaları oluşturulabilir.

Eğer uygunsa, anahtar kelimelerin arasına “ev, evde kullanım, ev için” gibi kelimeler eklenebilir.

Marka doğrudan etkilenmiyorsa bile SEO projesine devam etmek, koronavirüs süreci sonrasında en iyi performansı elde etmek için faydalı olacaktır. 2020 yılı SEO Taktiklerini burada okuyabilirsiniz: http://korayodabasi.com/seo-taktikleri/

Koronavirüs Döneminde Dijital Reklamlar

Tüketiciler her gün yüzlerce mesaj ile karşılaştığı için, benzer ilgi alanlarına sahip gruplar ile odaklı bir iletişim yürütmek, bu kişilerin dikkatlerini çekmek konusunda yardımcı olacaktır.

Bu döneme uygun ürünler için ayrı kategoriler yaratılabilir ya da belli konuların ön plana çıkarılacağı özel açılış sayfaları oluşturulabilir. Hedef kitle ile bu sayfalarda odaklı iletişim sağlanabilir.

Markalar online ortama ağırlık verdikleri ve e-ticaret mağazaları pazarlama bütçelerini yükselttiği için rekabet yüksek gerçekleşiyor. Pek çok marka reklam tıklama ücretlerinde artışlar gözlemliyor. Dönüşüm sağlamak daha da önemli hale geliyor.

Böyle bir ortamda en iyi sonucu almak için öncelikli olarak marka ismi ile düzenlenen kampanyalara ve müşteri listeleri başta olmak üzere yeniden pazarlama kampanyalarına odaklanmak ve bu kampanyalara yeterli bütçeyi ayırmak gerekiyor.

Gıda, temizlik malzemeleri, koruyucu ürünler, sağlık ürünleri, besin destekleri, bebek ürünleri, evde kullanılacak ürünler, vb.

Bu ürünler için dijital reklam bütçesini arttırmak iyi bir seçenek olacaktır. Hayranlarınız ve sitenize gelen kişiler (yeniden pazarlama) yanı sıra artan talepten faydalanmak için yeni kitleleri de hedeflemek uygun olur. Dönüşüm oranınızı ve aldığınız sonuçları yakından takip edin. Eğer gerçekten fayda sağlıyorsanız, bütçenizi daha da arttırın.

E-ticaret (moda, mobilya, outdoor ürünler, araba ürünleri, elektronik, vb.)

Tüketicilerin evde oturması genel olarak e-ticaret rakamlarını yukarı çekse de her sektör bu gelişmelerden aynı şekilde faydalanmıyor. Bu kategorideki ürünler genellikle daha dengeli bir talep ile karşılaşıyorlar. Dönüşüm oranı koronavirüs dönemi öncesine göre daha düşük seviyede kalabiliyor. Müşteriler bütçelerini bir önceki kategorideki ürünlere kaydırdıkları için, bu kategori için daha az bütçeleri kalabiliyor. En iyi sonucu almak için öncelikli olarak mevcut müşterilerinize, hayranlarınıza ve sitenizi ziyaret etmiş kişilere odaklanabilirsiniz. Eğer aldığınız sonuçlardan memnun kalmazsanız, 2020 Dijital Reklam Stratejileri yazısının son bölümünde bahsettiğim stratejileri uygulayabilirsiniz.

Kafe & restoranlar, seyahat şirketleri, oteller, ev dışı eğlence, yerel dükkanlar

Şirketiniz kapalı olabilir ya da çok düşük bir talep görüyor olabilirsiniz. Bu durumda, sadece marka ismi bazlı kampanyalara odaklanabilirsiniz. İşinizin yapısına bağlı olarak hayranlarınız ve sitenize gelmiş kişiler ile irtibat kurabilir, hedef kitlenizi bu süreç sonrası için canlı tutmayı deneyebilirsiniz. “Şimdi öde, sonra faydalan” tarzı kampanyalar ile belli bir nakit akışı yaratmayı deneyebilirsiniz. İnsanların dikkatleri dağınık olduğu için etkisi limitli olabilir.

Koronavirüs döneminde sosyal medyada post yayınlamalı mısınız?

Bu süreçte sosyal medya üzerinde post yayınlayabilirsiniz, ancak içeriğinizin tonu oldukça önemli olacaktır. Bu dönemde hiç bir şey olmuyor gibi hareket etmek ve daha önceki yapınıza aynı şekilde devam etmek iyi bir fikir olmayacaktır. Bunun yerine, sektörünüzü, ürünlerinizi ve hedef kitlenizi göz önüne alarak, hedef kitlenizin bakış açısına uyum sağlamayı deneyebilir ve içeriğinizi buna uygun olarak düzenleyebilirsiniz.

Ürün ve hizmetlerinizin evde kullanım bakış açısına önem verebilir, ilgili belli ürünleri öne çıkarmayı deneyebilirsiniz. İnsanlar koronavirüs haberlerinden bunalmış oldukları için onların ruh halini rahatlataca ve yükseltecek içerik ve görsellere öncelik verebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir