
Google’da günde 6 milyar, yılda 2 trilyon arama yapılıyor. Dünya çapında hemen herkes Google kullanıyor.
Bu durum web sitesi yöneticilerini heyecanlandırıyor. Herkes Google arama sonuçlarında önde gelip, ücret ödemeden web sitelerine ziyaretçi akını olsun istiyor.
Bu da önemli bir rekabet yaratıyor. Google’da indeksli sayfa sayısı 1998 yılında sadece 26 milyon iken, 2008 yılında 1 trilyon ve 2016 yılında 130 trilyon seviyesini aştı.
Herkes Onu İkna Etmek İçin Çalıştıkça, 2020 Yılında Google Site Sahiplerine Daha Az Güveniyor
2000’lerin başında Google, ona her söylenene inanan saf bir kişi gibiydi. Web sayfalarında yazan her kelimeye inanıp, bunları temel alarak siteleri arama sonuçlarında önde getiriyordu.
Bugün artık pek çok kişinin kendisini kandırmaya çalıştığının bilinci ile hareket eden Google, kendisini yanıltmaya çalışanları anlamak için çeşitli kontrol sistemleri kullanıyor. Panda algoritması ile web sitesi içeriklerini, Penguen algoritması ile siteye gelen bağlantıları denetliyor. Kandırılmadığından emin olmak istiyor.
Tek konuya değil, çok sayıda konunun bileşimine bakıyor.
Bu nedenle günümüzde SEO çalışmasında başarılı olmak istiyorsan, tek bir konuya değil, araştırma ve strateji geliştirme, site üstünde çalışmalar, site kullanışlılığı ile ilgili çalışmalar, bağlantı geliştirme ve web genelinde çalışmalar, arama sonuç sayfasına yönelik çalışmalar gibi pek çok konuya odaklanmalısın.
2020 Yılında SEO Projesinde Başarının 5 Adımı
Pek çok SEO projesi, dar bir kapsam ile site üzerinde kelime çalışmaları ve bağlantı geliştirme konularına odaklanır. Ancak bu durum çoğu zaman istenilen sonuçları üretmekte yeterli olmaz.
2019 yılında etkili sonuç elde etmek istiyorsan, SEO projesinin aşağıdaki 5 aşamasında da başarılı olmak zorundasın.
1. Araştırma, Strateji Belirleme & Anahtar Kelime Seçimi
Şirketler genellikle bu aşamayı zaman kaybı olarak görüyor, boşa para ödedikleri ve hiçbir çalışma yapılmayan bir dönem olarak değerlendiriyorlar.
Sitelerinin, istedikleri her kelimede hemen önde geleceğini düşünüp, bu kelimeleri söyleyip hemen önde gelmeyi bekliyor ve bir strateji geliştirmenin gereğini anlamıyorlar.
Oysa bu aşama oldukça önemlidir. Bu aşama olmazsa, sonuç alamayacağın bir proje içinde para, emek ve zaman kaybedebilirsin.
2. Site Üzerinde SEO
100 üzerinden 30 – 40 puan
Site üzerinde SEO uygulaması yapmak kesinlikle gereklidir ancak 2019 yılında artık tek başına yeterli değildir.
Web siten üzerinde çok iyi bir çalışma yaparak, mükemmel derecede SEO uyumu sağlasan bile Google’dan 100 üzerinden ancak 30-40 puan alırsın. Bu da, önde gelmek için 100 üzerinden 80 puan gerektiren rekabetçi kelimelerde siteni ilk sayfaya taşımak için yeterli olmaz.
3. Teknik SEO
100 üzerinden 20 – 30 puan
Google son dönemde sitelerin yazılım altyapılarının etkili şekilde çalışmasına ve sitelerin kullanışlılığına giderek daha çok önem vermeye başladı.
Bu durum, başarılı bir SEO çalışması için artık yazılımcıların da işin içine girmesini gerekli kılıyor.
Örneğin, sitenin yavaş açılıyor olması SEO açısından negatif etki yapıyor, sitenin hızlandırılması için kodlar tarafında yazılımcıların çalışma yapması gerekiyor.
Günümüzde SEO çalışmalarında Google’ın 100 üzerinden verdiği puanlardan 20-30 puan bu bölümden geliyor.
4. Bağlantı Geliştirme
100 üzerinden 40 puan
Web siten üzerinde yaptığın çalışmalar ile Google’a sitenin arama yapılan kelime ile ilgili olduğunu ve ziyaretçiler açısından kullanışlı bir yapıda olduğunu anlatmaya çalışıyorsun.
Google ise bunu yeterli görmüyor ve web ortamında senin ne kadar popüler olduğuna da bakıyor.
Web ortamında diğer sitelerden aldığın bağlantılar, diğer sitelerde alan adının geçiyor olması, marka isminin yaygın kullanılması ve sosyal medyadaki popülerlik durumun gibi konular sana 100 üzerinden 40 puan getiriyor.
5. Arama Sonuç Sayfası (SERP) Çalışmaları
Web siten üzerinde ve web ortamında büyük emek vererek yaptığın çalışmaların bir sonuca varması için bu aşama çok önemlidir.
“Ne var bunda, arama sonuçlarında önde gelince zaten tıklanacağım.” diye düşünme.
Google’ın elinde, hedef kelimelerinde arama sonuç sayfasında her sonucun hangi oranda tıklandığı ile ilgili detaylı bilgi var. Başka bir siteyi düşürüp, yerine seni getirdiğinde ondan daha az mı, daha çok mu tıklama alacaksın?
Diyelim ki tıklandın. İnsanlar sitende kalıyor mu, arama sonuç sayfasına geri mi dönüyor?
Bu önemli. Çünkü normalden az tıklama alıyorsan ya da tıklayıp sitene gelen kişiler arama sonuç sayfasına geri dönüp başka sonuca tıklıyorsa, çok kısa zamanda sonuçlardan düşeceksin ve SEO çalışmalarında gerçekleştirdiğin tüm çaba boşa gidecek.
2020 Yılında Google’da Önde Gelmek İçin Ne Yapmalısın?
Araştırma, Strateji Belirleme & Anahtar Kelime Seçimi
Bir SEO projesine araştırma aşaması ile başlarken, öncelikle bir SEO check-up çalışması ile sitenin mevcut durumunu doğru şekilde analiz etmelisin.
Proje içinde gerçekleştirilecek çalışmalar, bu bulgulara bağlı belirlenecek stratejiyi temel alacağı için, bu aşama oldukça önemlidir.
Mevcut Durumu Analiz Et
Web sitesinin mevcut durum analizi 3 temel konuyu baz alır.
1. Rekabet Durumu
Hedeflenen kelimelerde ne kadar yoğun bir SEO rekabeti var? Önde gelen siteler ne kadar iyi SEO durumuna sahipler?
2. Sitenin Mevcut SEO Durumu
Hem yazılım altyapısı ve site kullanışlılığı, hem de site üzeri SEO uygulamaları açısından sitenin mevcut durumu nedir?
3. Sitenin Web Ortamından Sağladığı SEO Desteği
Diğer sitelerden alınan bağlantılar ve sitenin web üzerinde popülerliği ne durumda?
Bu konularda, ücretsiz şekilde analiz gerçekleştirebilmek için bazı sitelerden faydalanabilirsin. Ücretsiz SEO Siteleri ve Araçları başlıklı yazımda bu siteleri bulacaksın.
Siten İçin En Uygun Stratejiyi Belirle
1: ÇOK ÇALIŞ
Hem web sitenin SEO durumu zayıf ise, hem de web ortamından destek alamıyorsan, kesinlikle çok çalışman gerekiyor. Yeni kurulmuş ya da daha önce hiç SEO çalışması yapılmamış siteler genellikle bu durumda olur.
2: KENDİNİ GELİŞTİR
Site üstü uygulamalar konusunda SEO durumu zayıf bir web siten var ise, ancak yıllar içinde web ortamından bağlantılar elde edip, belli bir destek sağladıysan, site üstü SEO çalışmalarını devreye alarak nispeten kısa vadede sonuç üretmen mümkün olabilir.
3: POPÜLER OL
Site üstü SEO çalışmalarında iyi durumda isen, artık siteni Google gözünde popüler hale getirmen gerekir.
4: ARAYI AÇ
Hem web sitenin SEO durumu kuvvetli ise, hem de web ortamından yeterince destek alıyorsan, muhtemelen hedeflediğin kelimelerde büyük ölçüde önde gelebiliyorsun ve bu kitabı bildiklerini teyit etmek ve bir kez daha kontrol etmek amacıyla okuyorsun demektir.
İçerik Stratejini Nasıl Belirlemelisin?
İçeriğini iki başlık altında organize edebilirsin:
1. Hedef Kelimeler (Konular)
Pek çok site için hedef kelimeler genellikle ürün ve ürün kategorilerinin isimleridir (ya da hizmet ve hizmet kategorileri).
Bu anahtar kelimeler sonuç odaklı oldukları için, genellikle yüksek dönüşüm üretirler ve bu nedenle bu kelimelere önem vermen gerekir.
2. Hedef Kitle
Anahtar kelimeleri ürün ve ürün kategori isimlerini baz alarak belirlemek oldukça açıktır, ancak pek çok kişi bu noktada durur.
Diğer sitelere göre farkı yaratan şey ise hedef kitleyi temel alarak çalışma yapmak olur.
Sen, üniversite öğrencileri, 40 yaş üstü erkekler, büyükşehirlerde yaşayan bekar kadınlar ya da anneler gibi kitleler için özel sayfalar açarak fark yaratabilirsin.
Bu sayfalarda bu kişilerin tam olarak ilgilenecekleri, onlara özel olarak hazırlanmış içerikleri sunarsan, onların ilgilerini kısa bir süre içinde kazanabilirsin.
Bu içeriklerin yanında bu kişilerin ilgisini çekecek ürünleri ya da hizmetleri sunmak yüksek bir dönüşüm oranı sağlayacaktır.
Eğer düzenli olarak güncelleyeceğin bu sayfalarda yüksek kalitede, güncel ve odaklı içerik kullanırsan, hedeflediğin kitleler bu sayfaları sürekli olarak ziyaret edecektir.
Bu sayede, bu sayfalarının kalıcı olarak sürekli satış / dönüşüm ürettiğini görebilirsin.
Doğru Anahtar Kelimeleri Nasıl Seçebilirsin?
SEO çalışmalarında başarılı olmak için, doğru anahtar kelimelerin seçilmesi çok önemlidir. Yanlış seçilecek kelimeler bir şekilde trafik üretse bile, somut ticari sonuç sağlamayacaktır.
Bu çerçevede, kelimeleri belirlerken aşağıdaki konulara dikkat etmek en iyi sonucu almayı sağlayacaktır. Bu kapsamda aşağıdaki konular öne çıkmaktadır.
Kendi Bakış Açın ile Değil, Arama Yapan Kişilerin Bakışı ile Hareket Et
Genel – Detay Kelime Dengesini Oluştur
Sonuç (Satış) Üretecek Kelimelere Odaklan
Böl ve Fethet Bakışını Gözet
Listeni Geliştir
Bunlar Doğru Kelimeler Mi?
Site Üzerinde SEO
SEO çalışmalarında başarılı olmak konusunda web ortamında bulunan kaynakların çoğu bu konuya odaklanır ve bu konuda çalışma yaptığında aramalarda ilk sıralarda geleceğini söyler.
Evet, bu çalışmaları kesinlikle yapmalısın. Ama bunun tek başına yeterli olacağını düşünmemelisin.
Bu bölümdeki çalışmalar sana 100 üzerinden 30-40 puan kazandırır.
100 üzerinden 80-90 puan gerektiren rekabetçi kelimelerde önde gelmek için, bu bölümdeki çalışmaları yapmanın yanı sıra pek çok farklı çalışma da yapman gerekir.
Siten üzerinde SEO çalışmaları yaparken, aşağıdaki konulara odaklanabilirsin:
Alan Adı
Sayfa Başlığını (Page Title)
Meta Açıklamasını (Meta Description)
Sayfaların Adı
Sayfalardaki İçerik
Görseller
Site İçi Bağlantılar
Siteden Dışarı Verilen Bağlantılar
Bulunmayan Sayfalar (404 Not Found Pages)
Teknik SEO
Büyük çaba gösterilerek ikna edilmeye çalışılan Google, arama sonuç sayfasında ilk sayfada getirerek kişilere önerdiği sitelerin kullanışlı olmasını ister.
Arama yapanların o siteleri beğenmemesi Google hakkında olumsuz algı oluşturur ve Google bunu istemez.
Bu nedenle, son dönemde giderek artan şekilde web sitelerinin kullanışlılığı konusu SEO çalışmalarını etkilemeye başladı.
Günümüzde SEO çalışmalarında Google’ın 100 üzerinden verdiği puanlardan 20-30 puan aşağıdaki konulardan geliyor.
o Mobil Uyum ve Mobil Kullanışlılık
o Site Hızı
o Site Yazılımının Kalitesi
o Kullanım Kolaylığı
o Kullanıcıların Hareketleri (Kullanışlılık Bakış Açısı ile)
o Diğer Konular
Sitene Bağlantı Sağlamak & Web Genelinde Popülerlik
Web siten üzerinde yapman gereken işlemlerin tamamını mükemmel şekilde yapsan da bu sana 100 puan üzerinden 60 puan kazandırır. Bu puan ise genel ve rekabetçi kelimelerde önde gelmek için yeterli olmaz.
Bu nedenle, kalan 40 puanı almak için SEO çalışmalarına web ortamında devam etmelisin. Web sitene diğer sitelerden bağlantılar sağlamalı ve Google’a sitenin popüler ve sevilen bir site olduğunu göstermelisin.
Bu konuda çalışma yaparken, aşağıdaki başlıkları dikkate alabilirsin:
o Follow – Nofollow Özellikli Bağlantılar
o Bağlantı Alınan Sitenin ve Sayfanın Durumu
o Alınan Bağlantının Niteliği
o Web Genelinde Popülerlik
Yerel SEO
Bu tür aramalarda Google arama sonuç sayfasının yapısı önemli şekilde değiştiği için bu konu genellikle ayrı bir başlık olarak ele alınır.
Bu sayfaların üst bölümünde genellikle Google reklam ve Google Haritalar sonuçları yer aldığı için, organik sonuçlara ulaşmak oldukça zor bir hale geliyor.
Öne Çıkarılmış (Featured) Snippet Yapısı İçinde Başarılı Olmak
Google pek çok arama için, artık kullanıcılara bilgiyi doğrudan sunuyor.
“Yılbaşı ne zaman”, “İstanbul hava durumu”, “… maç sonucu” gibi aramalarda ya da çeşitli hesaplama sorularında sonuçların açık bir şekilde anında sunulduğu Google arama sonuç sayfalarında tıklama yapılmasına gerek kalmıyor.
Bu durum organik tıklama oranını düşürüyor. Sparktoro sitesinde yayınlanan ve 150 milyar arama sonucunu temel alan bir çalışmanın örnek verildiği makalede, Google arama sonuç sayfasındaki sonuçların %50’sinde hiç tıklama oluşmadığı belirtiliyor.
Aramalardaki ilk sonucun da önünde geldiği için “Sıfır Sırası” (Position Zero) olarak adlandırılan snippet, diğer sonuçlardan çalarak, ortalama %8,6 oranında tıklama alıyor.
Bu yapı içinde ziyaretçi kaybı yaşamamak için mutlaka snippet olarak öne çıkmak gerekiyor. Özellikle organik sonuçlarda ilk sırada yer almayan bir sonuç için, sıfır sırasında öne çıkarılmak önemli bir kazanç sağlıyor
Ses ile Arama
Ses ile yapılan aramaların toplam arama hacmi içindeki payı mevcut durumda nispeten sınırlı kalırken, geleceğe yönelik olarak bu alanda büyük artış bekleniyor.
Brightlocal tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada, son bir yıl içinde, bir yerel işletme hakkında bilgi almak için, en az bir kere ses ile arama yapan kişilerin oranı %56 seviyesinde gerçekleşti. 18-34 yaş aralığındaki kişilerde bu oran %77’ye ulaştı.
Arama Sonuç Sayfası (SERP) Performansı
SEO konusunda kalıcı başarısını arama yapan bireylerin tercihleri belirler. Dolayısıyla, arama sonuç sayfasında tıklanmak ve sitene gelen kişilerin sitende kalmasını sağlamak hayati öneme sahiptir.
SparkToro sitesinde yayınlanan bir makalede, 2015 yılında %33 seviyesinde olan mobil cihazlarda hiç tıklama olmayan aramaların oranının 2018 yılında %61 seviyesine ulaştığı ortaya çıkmıştır. Bu oldukça yüksek bir orandır. Masaüstü cihazlarda ise bu etki daha düşük seviyede gerçekleşmiştir
Google, her kelime için gerçekleşen aramaların sonuç sıraları için yıllar içinde oluşan ortalama tıklama oranlarını biliyor. Zaman içinde denemeler yaparak başka siteleri ön sıralara getiriyor ve her gelen sitenin, ortalamadan ne kadar az ya da çok tıklama aldığına bakıyor. Arama yapan kişilerin ilgisini bu şekilde ölçüyor.
Bu konuda çalışma yaparken, aşağıdaki başlıkları dikkate alabilirsin:
o Sayfa Başlığını Etkili Düzenle
o Meta Açıklamasını Motive Etmek İçin Kullan
o URL Yapısını Etkinleştir
o Geri Dönüp Gitmelerini Engelle
SEO Projesi 2020 Başarı Akış Tablosu
Belirlenen Stratejiye Göre Site Üzerinde SEO
Denetçi: Panda
+
Teknik SEO
Denetçi: Panda
+
Siteye Bağlantı Sağlanması & Web Genelinde Popülerlik
Denetçi: Penguen
=
SEO Başarısı: Arama Sonuç Sayfasında 1. Sayfada Gelmek
V
Arama Sonuç Sayfasında Alınan Tıklama Oranı
Denetçi: Arama Yapan Bireylerin Tercihi
V
Siteye Gelen Kişilerin Arama Sonuç Sayfasına Geri Dönmemesi
Denetçi: Siteye Gelen Bireylerin Tercihi
=
Kalıcı SEO Başarısı
——————————
SEO konusunun detaylarını ve farklı sektörlerde nasıl uygulanabileceğini örnekler ile Dijital Pazarlama Stratejileri kitabımda anlatıyorum. Bilgi için: www.korayodabasi.com/tr/kitap

2 günlük Dijital Pazarlama 2020 Eğitim ve Workshop programımda ise SEO konusunda kapsamlı bilgi yanı sıra dijital reklamlar, sosyal medya ve e-bültenler konularında işinizi ve kendinizi zirveye çıkaracak bilgileri anlatıyorum. Bilgi için: www.korayodabasi.com/tr/egitim
