
Sosyal Medya 2020 Yılında Hala Çekici
2007 yılında 373 milyon kişi olan sosyal medya global kullanıcı sayısı, 2012 yılında 1 milyar kişi seviyesini aştı ve 2017 yılında 3 milyar kişiye yaklaştı. Sadece Facebook’un 2,1 milyar üyesi var.
Instagram’a her gün 95 milyon fotoğraf yüklenirken, 4,2 milyar beğeni oluşuyor. Twitter’a günde 500 milyon post giriliyor.
İnsanlar sosyal medyayı kullandıkça, hedef kitleleri bu platformlarda yer alan markalar için de bu ortamda bulunmak vazgeçilmez oluyor.
2020’nin Önde Gelen Konusu Dönüşüm Sağlamak ve Düşen Organik Erişim ile Mücadele
Markalar bir yandan sosyal medyanın yapısının bu olduğu düşünüp, insanları eğlendirecek içerikler paylaşıyor, diğer yandan araştırmalarda en büyük problem olarak sosyal medyadan ticari sonuç (ROI) elde etmek konusunu belirtiyorlar.
2017 yılında 111 ülkede 2.738 sosyal medya profesyoneli ile gerçekleştirilen “State of Social Marketing” raporunda hem ajanslar hem de markalar için en büyük zorluk %58,7 ile açık ara dönüşüm ölçümlenmesi oldu. Onu %33,6 ile sosyal medyayı ticari hedeflere bağlamak izledi. Diğer 10 konu %30’un altında puan aldı.
Öte yandan haber akış sayfasında artan rekabet, hikayeler formatının öne çıkması ve sosyal platformların reklam verilmesini teşvik etmesi gibi nedenler ile sosyal sitelerde organik erişim giderek azalıyor.
Facebook üzerinde Ekim 2013 tarihinden başlayarak sadece 5 ay içinde %12’den %6 seviyelerine gerileyen organik erişim düşüşü, Haziran 2019 tarihinden başlayarak Instagram’da da etkili olmaya başladı.
Bu durum, zaten dönüşüm yaratmakta zorlanan markaların işini 2020 yılında daha da zorlaştıran bir etken olarak ortaya çıkıyor.

Sosyal Medya Sitelerinde Başarı Stratejileri
Farklı sosyal medya siteleri, farklı perspektiflere sahip farklı insanları buluşturabiliyor ya da aynı insanlar farklı sosyal medya sitelerini farklı bakış açısı ile kullanabiliyor. Bu durum, mesajını iletirken hedef kitle yanı sıra platform bazlı ayrıştırmayı da önemli hale getiriyor.
Markalar genelde aynı postu tüm sosyal medya sayfalarında yayınlıyorlar. Oysa her sitede, o sitenin yapısına uygun şekilde hareket etmek daha iyi sonuç veriyor.
Sosyal medya sitelerindeki gelişimler incelendiğinde, Internet Trends raporuna göre bireylerin YouTube, Instagram ve Twitter kullanımlarını arttırdıkları gözleniyor. Sosyal siteleri günde en az bir kere kullanan kişilerin oranı aşağıdaki şekilde belirtiliyor:
2.Ç. 2017 2.Ç. 2018
Facebook 31% 30%
YouTube 22% 27%
Instagram 13% 19%
Twitter 9% 11%
Sprout Social Index de kullanıcıların YouTube, Instagram ve Pinterest üzerinde daha fazla zaman harcadıklarını belirtiyor.
Facebook Başarı Stratejileri
Zaman zaman yeni ve farklı sosyal medya siteleri ortaya çıkıyor ve bunların bazıları hızlı büyüme gösterip medyada kendisine yer buluyor.
Yine de geniş kitlelere pazarlama yapacak markalar açısından kısa vadede Facebook’un yerini almaları mümkün gözükmüyor.
2017 yılı sonunda global olarak 2,1 milyar kullanıcıya ulaşan Facebook, dünyanın hemen her yerinde hedef kitlene ulaşabilmene imkan tanıyor. Bu kişilerden 1,4 milyarı her gün Facebook’a giriş yapıyor
Organik Erişim Çoğu Zaman %5’in Altında Bulunuyor.
Facebook o kadar büyüdü ki, bir kullanıcının haber akışında görüntülenebilecek potansiyel mesaj sayısı on binlere ulaştı.
Daha 2014 yılında Facebook bir kişinin haber akışında görüntülenebilecek haber sayısını 1.500 olarak belirtmiş ve çok sayıda arkadaşı olan ve marka sayfalarını beğenmiş kişilerde bu rakamın 15.000 seviyelerine ulaşabileceğini söylemişti
Facebook üzerinde organik erişim Ekim 2013 tarihinden başlayarak sadece 5 ay içinde %12’den %6 seviyelerine gerilemişti.
Günümüzde bu oran çoğu zaman %5’in altında bulunurken, pek çok marka organik olarak postlarını hayranlarının ancak %1-2 gibi çok küçük bir bölümüne gösterebiliyorlar.
2020 Yılında Haber Akış Sayfasında Nasıl Önde Gelebilirsin?
2018 yılında haber akış bölümünde algoritma güncellemesine giden Facebook, güvenilirliği düşük olan sitelerin ve haber kaynaklarının postları ile düşük kaliteli viral videoların erişimini azaltacağını açıkladı.
“Anlamlı” etkileşimleri yükseltme hedefi ile gerçekleşen bu güncelleme, sayfalar için yayınladıkları postlarda etkileşim sağlamayı artık vazgeçilmez hale getiriyor.
Yeni algoritma çerçevesinde, genel postları geniş kitlelere yayınlamak artık neredeyse hiç sonuç üretmez hale gelirken, Böl ve Fethet yöntemi ile doğru kişilere, anlamlı etkileşim üretecek doğru mesajların verilmesinin önemi yükseliyor. Sen de buna uygun davranabilirsin.
Örneğin, bir bebek bezi markası için çalışma yapıyorsan, annelerin deneyimlerini diğer anneler ile paylaşmalarını teşvik edecek postlar kullanabilirsin.
İnsanlar mevcut postların ile etkileşimde bulundukça, daha sonra gireceğin postları görme ihtimalleri yükselecektir.
Post Hedeflemesi ile Performansını Yükselt
Facebook üzerinde yayınlanan postların organik erişiminin azaldığı doğru. Bu ortamda kullanılması neredeyse zorunlu hale gelen Facebook post reklamları ile hedef kitlelerine ulaşabilirsin.
Ancak reklam olmadan da girilen her post için Böl ve Fethet bakışı ile doğru hedef kitleleri ayrıştırıp, her kitle için onların ilgisini çekecek, etkileşime girecekleri içerikleri sunabilir ve mevcut durum içinde en iyisini yapabilirsin. Özellikle yeni algoritma çerçevesinde bu durum kaçınılmaz gözüküyor.
Facebook üzerinde yayınlanacak her post için yaş, cinsiyet, ilgi alanı, konum, diller, ilişki durumu ve eğitim düzeyi bazında ayrım yapılabiliyor.
İsteğe bağlı olarak, tüm kitleden yaş, cinsiyet, konum ve diller bazında belli grupları hariç tutup, hedef kitle kısıtlaması da belirlenebiliyor. Bir gönderi birden çok dilde yazılabiliyor.
Bu şekilde odaklı kitlelere vereceğin mesajın etkileşimi yüksek oldukça, yeni kişilerin de organik olarak görmesi mümkün olacaktır.
2020 Yılında Yüksek Etkileşim ve Dönüşüm Sağlamak
Facebook postlarında etkili görseller kullanmak başarıya önemli katkı sağlıyor. 100 milyondan fazla Facebook postunu inceleyen BuzzSumo, görsel içeren postların 2,3 kat daha fazla etkileşim aldığını belirtiyor.
Etkileyici görseller yanı sıra kişilerin görüşlerini sormak da yüksek etkileşim sağlamaya katkı sağlıyor. Örneğin, biri kırmızı, biri siyah iki elbise sunabilir, kullanıcılara hangisini daha çok beğendiklerini sorabilirsin. Seçeceğin bir konuda görüş paylaşımlarını motive edebilirsin.
İçerik ile ilgili olarak, Quick Sprout kısa içeriğe sahip Facebook postlarının uzun içeriklere göre daha fazla etkileşim aldığını belirtiyor. Bir araştırmaya göre 50 ve daha düşük karakter sayısına sahip içerikler 400’den fazla etkileşim alırken, 100 ve daha yüksek karakter sayısına sahip içeriklerde bu rakam 250 seviyesine geriliyor.
İçerik sunarken, haber sitesi mantığında tek yönlü didaktik içeriklerden kaçınarak, pek çok global şirketin sosyal medya kılavuzlarında söylediği gibi insanların hayatlarına dokunan, onların hayatlarına olan etkilerden bahseden içerikler kullanmak en iyi sonucu yaratıyor.
Örneğin “Modemimizin hızı …” gibi ürün özelliklerini broşür mantığında anlatan bir içerik yerine “Sevdiğiniz videoları kesintisiz izleyin!” gibi bir yaklaşım bu çerçevede daha etkili sonuç üretiyor.
Yayınladığın postlarda yüksek dönüşüm elde etmek için, web sitene yönlenen bir bağlantı kullanmalı ve post metninde açık şekilde yönlendirme yapmaktan, “Tıklayın, Keşfedin, Hemen İnceleyin, Satın Alın” gibi dönüşüm kelimelerini kullanmaktan kaçınmamalısın.
Satış amaçlı kullanımda, hedef kitlenin satın alma kararı verirken duymak isteyeceği konuları, kuvvetli özelliklerini ön planda kullanabilirsin. Karşılaştırmalı üstünlüklerini vurgulayacağın postlarını reklam ile rakip markaların hayranlarına gösterebilirsin.
Sosyal medyada insanlar, diğer insanların hareketleri ile oldukça ilgilendikleri için, postlarında ürününü ya da hizmetini kullanan kişilerin bundan ne kadar mutlu olduğunu gösterip, onların hikayelerine yer verebilirsin.
Instagram Başarı Stratejileri
İnsan beyninin görselleri yazıdan 60.000 kat daha hızlı şekilde işlediğini biliyor muydun?
Etkileyici, değil mi?
Bir rakam daha vereyim: insanlar bir bilgi ile karşılaştıklarında, 3 gün sonra bu bilginin sadece %10’unu hatırlıyorlar. Ancak aynı bilgi bir görsel eşliğinde sunulursa, 3 gün sonra hatırlama oranı %65’e yükseliyor.
İşte Instagram’ın markan için değeri.
Popülerliği hızla artan Instagram 2018 yılında 800 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda. Instagram’a her gün 95 milyon fotoğraf yüklenirken, 4,2 milyar adet beğeni oluşuyor.
Türkiye, 33 milyon kullanıcı ile en çok kullanıcıya sahip 5. ülke durumunda bulunuyor.
Bu durum, markaları da bu ortama çekiyor. 2019 yılı itibariyle 25 milyon marka Instagram’da faaliyet gösteriyor.
Takipçi Sayısını Arttırmak
Instagram Takipçi Sayısını Arttırmak İçin Markalara Etkili 7 Öneri başlıklı yazımda aşağıdaki konuların detayından bahsetmiştim. 2020 yılında da bu konular geçerliliğini koruyor. Detayları http://korayodabasi.com/instagram-takipci-sayisini-arttirmak/ sayfasında okuyabilirsiniz.
- Web Varlıklarınızı Etkili Kullanın
- E-bültenlerden Destek Alın
- Yarışmalar Düzenlemeyi Düşünün
- Yüksek Etkileşim Yaratın
- Facebook Reklamlarını (Instagram Üzerinde) Kullanın
- Firmanızın Gücünden Destek Alın
- Bazı Başka Fikirler
2020 Yılında Haber Akışında Önde Gelmek
Instagram üzerinde teoride ulaşabileceğin maksimum kişi sayısı hayran sayına ek olarak etiketler ile ulaşacağın kitledir. Pratikte ise bu kitlenin tamamına ulaşmak mümkün olmaz.
İlk dönemlerinde, zaman bazlı işleyen akış sayfası olan Instagram’da en yeni yayınlanan postlar en üstte gözüküyordu.
2016 yılına gelindiğinde, Instagram için de Facebook’ta olduğu gibi bir sıralama algoritması devreye girdi.
Bu algoritma ile postun yeni girilmesi bir etken olmakla birlikte, postta sağlanan etkileşim, kişilerin sayfalara gösterdikleri ilgi ve sayfaların postları ile daha önceki etkileşimleri de gösterge oluyor ve her kullanıcıya en çok ilgileneceği postların gösterilmesi hedefleniyor.
Instagram, algoritmik akışta insanların %90 oranında aile ve arkadaşlarının postlarını gördüklerini söylerken, bu rakamın zaman bazlı algoritmada %50 seviyesinde olduğunu belirtiyor.
Instagram algoritması iki hesap arasındaki ilişkiyi anlamak için çeşitli faktörlere bakıyor. Karşılıklı olarak birbirinin postlarına gösterdikleri etkileşim, iki hesap arasında doğrudan mesajlaşma, birbirlerini postlarda etiketleme gibi faktörler yakın ilişkiyi simgeliyor. Yeni algoritmada başarılı olmak için bu konuya odaklanmak gerekiyor.
Etkili Bir Post Yapısı Oluşturmak
Instagram üzerinde kullanıcılar fotoğrafları ve videoları incelerken, içerikler üzerinde göz gezdiriyorlar. Bu nedenle uzun yazılar kullanmak genellikle iyi sonuç vermiyor.
Bir yemek tarifi gibi kullanıcıların bilgi almak istedikleri ve içeriğin önemli olduğu belli durumlarda uzun içerik elbette kullanılabilir. İçerik uzunluğu 2.200 karakteri aşmamalıdır. Diğer durumlarda, kısa ve motive edici bir içerik kullanmak daha iyi bir seçenek olacaktır. İçerik yapısının buna uygun olduğu durumlarda emojilere yer verilmesi düşünülebilir.
Pek çok örnekte, anlatılmak istenen şeyi yazı değil görsel anlatıyor. Bu nedenle etkileyici, odaklı ve mesajını kolayca iletmene yardımcı olacak görseller kullanmak önem taşıyor.
Postlarda kullanılan etiketler, markalara hayranları olmayan kitlelere ulaşmak açısından yardımcı oluyor.
#love #photooftheday #instalike #picoftheday gibi en popüler etiketler ile geniş kitlelere erişmeye çalışan çok fazla sayfa olduğu için, rekabet de çok yüksek oluyor. Bulunmak zorluğu yanı sıra, bu geniş hedefleme ile doğru kitleye erişmek mümkün olmuyor.
Bu nedenle, etkileşim yaratmak için faaliyet alanın ile ilgili bazı popüler etiketleri kullanmanın yanı sıra, somut ticari sonuç üretmek için ürünlerin ve hizmetlerinle ilgili odaklı kelimelere ağırlık vermek önem taşıyor.
#büyükbedenelbise, #mezuniyetelbiseleri, #siyahelbise gibi anahtar kelimeler ile daha az sayıda olsa bile daha doğru kişilere erişmek iyi bir seçenek oluyor.
Bu etiketler yanı sıra, markan ile ilgili etiketler kullanmayı da düşünebilirsin. Marka ismini kullanman, insanların markanı bulmasını kolaylaştıracaktır.
Eğer moda sektörü gibi yapısı gereği çok sayıda etkili görsel üretilebilen bir sektörde çalışıyorsan, bu durum Instagram için önemli bir avantaj sağlayacaktır.
Farklı bir sektörde çalışıyorsan hazır (stock) görsel kullanmak her zaman bir alternatiftir. Bunu tercih edeceksen, anlatmak istediğin konuyu bir bakışta etkili şekilde anlatan görselleri tercih etmelisin.
Kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikten (User Generated Content – UGC) faydalanmayı deneyebilirsin.
Instagram Hikayeler
2019 yılı içinde hızlı bir gelişme gösteren hikaye formatı 2020 yılı için de önemli unsurlardan birisi olarak önemini koruyor.
Hikayelerde, postlarda olduğu gibi güçlü görseller kullanmak ve kullanıcıların ilgisini kısa sürede yakalamak gerekiyor. Kilit nokta ise “yaşayan anı” doğru ve etkili şekilde yansıtmak.
10.000’den fazla hayranı olan Instagram hesapları için, hikayelerde kullanılan postlar içinden web sitelerine verdikleri bağlantılara UTM kodu ekleyerek, hikayelerin performansını takip etmek önem taşıyor.
Instagram TV (IGTV)
Instagram hikayeler formatında 15 saniye, postlarda ise 60 saniye uzunluğunda video kullanılabiliyor. Instagram TV ise standart kullanıcıların 10 dakika ve onaylı kullanıcıların 1 saat uzunluğunda video yüklemesine izin veriyor.
İnsanların kısa dikkat süreleri göz önüne alındığında, uzun bir video bile kullanılsa, videonun başlangıç bölümünün kuvvetli ve ilgi çekici olması başarı için önem taşıyor.
Videonun başlığı ve kapak fotoğrafı dikkati çekmek ve ilk ilgiyi yaratmak için büyük önem taşıyor.
Bu bölümlerde, etkili bir fotoğraf yanı sıra anahtar kelimler içeren güçlü ve dikkat çekici bir başlık kullanmak yüksek başarı sağlıyor.
Kullanıcılar Tarafından Oluşturulan İçerik (User Generated Content – UGC)
Markalar, çoğu zaman kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriğin kalitesinden memnun olmazlar. Ayrıca kullanıcılar tarafından oluşturulan görsel, video ve mesajları kontrol edemedikleri için bu konuya soğuk yaklaşırlar. Buna rağmen, bu konu günümüz dijital pazarlama kampanyalarında önemli bir rol üstlenmektedir.
Bu konu 2020 yılının fark yaratan konularından birisi olacaktır.
Bunun en önemli nedeni, insanların reklamlara güvenmemeleri ancak kendilerine benzeyen kişilere güvenmeleridir.
Nielsen Global Trust in Advertising araştırması, insanların %92’sinin tanıdıkları kişilerin önerilerine güvendiklerini göstermiştir.
Araştırmaya katılanların %70’i online ortamdaki müşteri görüşlerine güvendiklerini söylerken, mobil cihazlardaki metin reklamlara güven oranı %29’da kalmıştır.
Hubspot sitesinde yayınlanan bir diğer araştırmada, insanların %81’inin aile ve arkadaşlarının önerilerine bir ticari işletmenin önerisine oranla daha fazla güvendiği ortaya çıkmıştır. Katılımcıların %69’u reklamlara ve %71’i sosyal medyada yer alan sponsorlu reklamlara güvenmediğini söylemiştir
Shopify, kullanıcılar tarafından oluşturulan görselleri e-ticaret sitelerinde ürün sayfalarına yerleştirmenin dönüşümleri %24’e varan oranda arttırdığını söylüyor.
Bu nedenle markanın ve hedef kitlenin yapısına bağlı olarak bu konuyu 2020 sosyal medya pazarlama planları içine almak gerekiyor.
Twitter Başarı Stratejileri
2018 itibariyle aylık aktif 330 milyon kullanıcıya sahip olan Twitter’da günde 500 milyon tweet paylaşılıyor.
Twitter’ın yapısı Facebook ve Instagram’dan farklı olduğu için, markaların da bu perspektife uyum sağlamaları önem taşıyor.
Daha çok, fikirlerin ifade edildiği bir platform olarak kullanılan ve karşıtlıkların sık yaşandığı bir yer olan Twitter platformunda takip ve izleme konuları öne çıkıyor.
Bu yapı, kısa duyurular yapmak ve müşteri destek fonksiyonunu sürdürmek için uygun gözüküyor.
Pazarlama bakışı ile kullanmak isteyen markalar için postları kısa ve odaklı tutmaları önem taşıyor.
Twitter çok hızlı akan bir haber akış sayfasına sahip olduğu için, farklı zamanlarda aynı konunun değişik boyutlarını paylaşmak faydalı oluyor.
Kısa zaman sonra akışta aşağılara gidebilecek postları kullanırken, çok kısa sürede ilgi yakalamak gerekiyor.
Postlar içinde aktif bağlantılar kullanarak web sitelerine yönlendirme yapılması, yüksek dönüşüm sağlamak açısından önem taşıyor.
YouTube Başarı Stratejileri
İnsanların video izleme konusunda ilgileri web ortamının ilk günlerinden bu yana devam ediyor. Bir milyardan fazla kullanıcısı bulunan YouTube üzerinde her gün bir milyar saatlik video izleniyor. 35 yaş altındaki Ame-rikalı kullanıcıların %95’i YouTube kullanıyor.
Mobil cihazlarda geçirilen zaman 2019 yılında TV karşısında geçirilen zamanı geçecek. YouTube 18-34 yaşları arasına bulunan Amerikalı kitleye herhangi bir TV ağından daha fazla erişiyor, en çok ilgi gören iOS uygulaması durumunda ve kullanıcıların %55 ila %59’u YouTube kullanımını arttıracağını söylüyor
Kurumsal tanıtım videoları ve reklam videoları doğal olarak fazla ilgi çekmezken, hedef kitlenin beklentileri ile örtüşen, onların görmek isteyecekleri videoların başarı şansı daha yüksek oluyor.
Örneğin, sağlık sektöründe bir hastanenin uzun kurumsal tanıtım videosu ilgi çekmezken, o hastanede çalışan bir doktorun stent taktırmak ile ilgili birkaç dakikalık videosu, stent taktıracak hedef kitle için son derece ilgi çekici oluyor.
YouTube üzerinde videonun bulunabilirliğini en üst seviyeye çıkarmak için video açıklamasına ve kullanılan etiketlere önem vermek gerekiyor.
Tercihen anahtar kelimeler içeren video açıklamasının, videonun konusunu kısa ve sonuca dönük olarak anlatması başarı ihtimalini yükseltiyor.
YouTube üzerinde de diğer sosyal sitelerde olduğu gibi bir video sıralama algoritması çalışıyor.
Videonun akışta sunulan diğer videolara oranla yüksek tıklama alması YouTube algoritması için çok önemli oluyor. Videonun ismi ve video için seçilen küçük kapak fotoğrafının yapısı tıklama oranını olumlu etkiliyor.
Bu nedenle, özellikle videonun yüklendiği ilk dönemde, web sitenden ve diğer sosyal medya sayfalarından videonun tanıtımını yapman, ilgi ve etkileşim yaratman gerekiyor.
YouTube’a videonun ne kadar popüler olduğunu ve insanların onu izlemekten ne kadar memnun olduklarını göstermen başarı şansını yükseltiyor.
YouTube, her kişinin izlediği videoları baz alarak, ona uygun olabilecek, kişiselleştirilmiş öneriler de sunuyor. Bu çerçevede, her kişi için farklı video önerileri ortaya çıkabiliyor.
Bu nedenle kişileri bir kez kazanmak, uzun süreli bir ilişkinin başlangıcı olarak olumlu etki yapıyor.
LinkedIn Başarı Stratejileri
Global olarak 546 milyon üyesiyle, yüksek kalitede üye profiline sahip bir platform olan LinkedIn, B2B perspektife sahip markalar başta olmak üzere pek çok markanın ilgisini çekiyor.
LinkedIn üyeleri genellikle yüksek alım gücüne sahip beyaz yaka profesyonellerden oluşuyor. Pew Research Center tarafından gerçekleştirilen bir çalışmada, yıllık hane geliri 75.000 ABD doları ve üstü olan online yetişkinlerin %45’i LinkedIn kullanıyor. Bu oran, yıllık geliri 30.000 ABD doları ve altı olan kişilerde %21’e düşüyor
LinkedIn ağırlıklı olarak insan kaynakları, iş ile ilgili bilgiler sunmak ve iş ilişkileri geliştirmek (networking) konularında kullanıldığı için, diğer sosyal medya platformlarında kullanılan içerikler bu LinkedIn için uygun olmuyor.
Bu platformda bulunan kişiler yüksek bilgi seviyesine sahip profesyoneller oldukları için, bu kişilerin ilgisini çekecek üst seviye içerikler paylaşmak gerekiyor.
Yeni teknolojiler konusunda detaylı açıklamalar, uygulama videoları, sektörel uzmanlık alanında sunulan bilgiler, global trendler analizi, önümüzdeki dönem beklentiler analizi gibi içerikler bu kapsamda daha iyi sonuç sağlıyor.
——————————
Sosyal medyada başarı sağlayacak taktiklerin detaylarını ve farklı sektörlerde nasıl uygulanabileceğini örnekler ile Dijital Pazarlama Stratejileri kitabımda anlatıyorum. Bilgi için: www.korayodabasi.com/tr/kitap

2 günlük Dijital Pazarlama 2020 Eğitim ve Workshop programımda ise Böl ve Fethet yöntemi yanı sıra SEO, dijital reklamlar, sosyal medya ve e-bültenler konularında işinizi ve kendinizi zirveye çıkaracak bilgileri anlatıyorum. Bilgi için: www.korayodabasi.com/tr/egitim
